Tottenham Hotspur – Liverpool, finala UEFA Champions League Tottenham Hotspur – Liverpool, finala UEFA Champions League

Astazi, 1 iunie 2019, are loc finala 100% englezeasca intre Tottenham Hotspur si Liverpool. Prima finala complet englezeasca in Liga Campionilor de la cea din 2008, dintre Manchester United si Chelsea. Prima finala intre doua echipe din aceeasi tara dupa 3 ani de zile trecuti de la a doua finala dintre Real si Atletico Madrid, la Milan. O finala intre doi antrenori care nu au nici un trofeu la actuala echipa de club, cu o miza mai mare pentru cele doua echipe. O victorie in aceasta finala, pentru Spurs, ar insemna ca au sansa sa intre intre echipele de top ale Europei, macar pentru moment si, dupa cum spune si Mourinho, sa mai castige si alte trofee (argumentul lui Mou a fost ca UCL e cea mai mare competitie). Iar pentru Liverpool ar insemna ca se concretizeaza intoarcerea scouserilor in randul echipelor de top al Europei, dupa ce Klopp a lucrat sa o aduca inapoi in Liga Campionilor si in trei finale europene in patru ani de mandat. Iar pentru Klopp, e acum ori niciodata. Omul a pierdut trei finale europene, una in Liga Campionilor cu Borussia Dortmund in 2013 si doua cu Liverpool, dintre care una in Europa League cu Sevilla in 2016 si in Liga Campionilor cu Real Madrid anul trecut. Tottenham se afla la prima finala de Liga Campionilor din istorie, Liverpool in fata primului succes de la Istanbul 2005.

Sa vedem, insa, punctele tari si punctele slabe ale celor doua formatii.

Liverpool

Invingatoare in fata Barcelonei cu 4-0 intr-unul dintre cele mai interesante reveniri din istoria Ligii Campionilor, Liverpool este considerata favorita. Atat din prisma pozitiei din campionat, cat si a valorii, a experientei, samd. Sub influenta lui Klopp, Liverpool joaca o combinatie interesanta intre un fotbal german, direct la atac, si unul tipic englezesc, cu centrari aiurea si cu o defensiva extrem de slaba. Meciul tur cu Barcelona pe Camp Nou a aratat cat de sensibila este Liverpool in fata unui contra-atac mai direct, luand 3 goluri de la Messi in ultimul sfert de ora.

In schimb, Liverpool are un avantaj din punct de vedere ofensiv, prin intermediul tridentului Firmino-Mane-Salah. Oricare dintre acestia poate inscrie direct atunci cand se afla in fata portii adverse. In plus, Pool are fundasi imprevizibili, ca Robertson si Alexander-Arnold, care pot lansa faze de contra-atac prin a construi posesia.

Tottenham

Tottenham a petrecut toata aceasta editie de Liga Campionilor cu sansa a doua. La un moment dat, in faza grupelor, distanta fata de Inter era atat de mare, incat gainile nu mai erau sigure de locul in fazele eliminatorii. De atunci, Borussia Dortmund, Manchester City, Ajax, toate au facut loc echipei lui Mauricio Pochettino in marea finala de la Madrid.

Tottenham este o echipa bine inchegeata, omogena. Nu a mai realizat un transfer din ianuarie anul trecut, si totusi se afla in aceasta faza. Este o echipa pragmatica, care stie cand sa se apere, si cand sa iasa la contra-atac, sa preseze. Pe un contra-atac, jucatori ca Son, Kane sau Moura te pot prinde nepregatit.

Meciurile precedente

In meciurile din acest sezon din Premier League, Liverpool a batut mereu Tottenham, cu 2-1. Au fost, totusi, victorii chinuite, mai ales cea de pe Anfield, pentru ca Spurs a dominat in aceste meciuri si a fost surprinsa tot timpul pe contra-atac.

Predictie

Eu cred ca Tottenham va castiga Liga Campionilor. Pochettino a avut timp sa invete din greselile comise in meciurile precedente, iar Klopp e lipsit de noroc cand vine vorba de o finala europeana. Pentru Spurs, e o sansa unica de a trece in elita Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *