Ungaria, finala de Cupa Mondiala din 1956 si lucrurile dubioase legate de aceasta

Spuneam de performantele vecinilor in Cupa Mondiala. Ucraina ne-a egalat cu un sfert de finala cu ocazia singurei lor participari, Germania 2006. Bulgaria a ajuns in semi-finale in acelasi mondial in care noi eram eliminati de Suedia la penalty-uri. Iugoslavia a ajuns si ea in semi-finale in 1930 si 1962 (performanta care intra in palmaresul nationalei Serbiei ca succesoare directa a uniunii, insa putin irelevant din moment ce Croatia a egalat aceasta performanta in 1998 si a depasit-o 20 dea ani mai tarziu jucand in finala Cupei Mondiale). Republica Moldova… despre basarabeni nu pot spune nimic pentru ca nu exista in fotbalul intre nationale, insa pentru faptul ca au fost parte din Uniunea Sovietica, o sa enunt performanta acesteia: o semi-finala in 1966. Insa cea mai mare performanta dintre cea a vecinilor a fost, fara indoiala, cea a Ungariei in 1956. 

Ungaria devenea o forta in fotbalul european dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Intre 1945 si 1950, ungurii au fost neinvinsi, marcand 105 goluri in 27 de partide. Nu s-au calificat la Cupa Mondiala din 1950, deoarece guvernul maghiar nu isi permitea sa plateasca o deplasare. Ulterior, au castigat turneul olimpic din 1952 si, in 1953, au facut celebra deplasare pe Wembley si au castigat cu 6-3 in fata nationalei Albionului. O victorie de 7-1 in returul de la Budapesta, ce a avut loc sase luni mai tarziu, ramane cea mai mare infrangere a Angliei in toata istoria sa, un motiv pentru echipa maghiara acum cazuta sa se simta mai mandra de propria istorie si mai rusinata de situatia actuala. 

Ungaria si-a inceput campania la Cupa Mondiala prin distrugerea Coreei de Sud cu un categoric 9-0 si apoi a Germaniei de Vest cu un 8-3. Cea din urma a lasat Ungaria fara Puskas pana in finala. Chiar si fara cel mai bun jucator, Ungaria s-a impus cu 4-2 in fata Braziliei, intr-un meci cu temperament, care va fi amintit drept „Batalia de la Berna”. Meci presarat cu trei cartonașe rosii, o invazie a suprafetei de joc si mai multe batalii la vestiare. In semi-finale, Ungaria s-a confruntat cu Uruguay, campioana mondiala de la acea vreme. Ungaria a preluat din nou conducerea pe tabela devreme, iar cu 15 minute ramase parea ca va obtine o victorie confortabila, dar Uruguay a egalat la la 2-2 si prelungiri. In cele din urma, ungurii au castigat cu 4-2 iar Ungaria s-a calificat in prima si singura sa finala de Cupa Mondiala pana in prezent. 

Ramane un mister felul in care Ungaria a reusit sa piarda cu o Germanie de Vest pe care a dominat-o si a batut-o cu cinci goluri cu doar doua saptamani in urma. Oboseala a fost clar un factor dupa meciurile cu Brazilia și Uruguay si includerea lui Puskas probabil ca nu a ajutat cat a trebuit. La fel ca si in celelalte meciuri, Ungaria a preluat controlul devreme, cu 2-0 in primele 10 minute. Nemtii au lovit imediat, iar pana in minutul 20 a fost 2-2. Treptat, Ungaria a inceput sa oboseasca si, cu sase minute din meci, Helmut Rahn l-a invins pe Grosics. Cu sange rece, Puskas a marcat ceea ce credea ca va fi golul egalizator tocmai inainte de fluierul final, insa arbitrul englez, William Ling, l-a respins.

Si asa s-a incheiat aventura Ungariei la mondialul din 1956.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *